De kosterswerkzaamheden in onze gemeente worden door de koster, de plaatsvervangend koster en hulpkosters verzorgd. Om redenen die u in het kerkblad van d.d. 26 september 2024 kunt lezen, komt de kerkenraad graag in contact met belijdende leden van onze gemeente die toe willen treden tot het hulpkostersteam of plaatsvervangend koster zouden willen worden. Voor de uitgebreide functieprofielen, zie hieronder.
Herkent u zich in één van deze profielen? Laat het ons weten, stuur een korte brief met uw motivatie vóór D.V. 10 oktober 2024 naar onze scriba ouderling J. Pul, [email protected]. Voor meer vragen kunt u terecht bij diaken J.C. van den Dikkenberg, 06-12886011.
De Gereformeerde Gemeente van Opheusden zoekt een:
Wij zoeken een plaatsvervangend koster en hulpkosters die o.a. de volgende eigenschappen heeft:
Bent u zo’n gastheer die we zoeken en laat u graag alles op rolletjes lopen? Dan komen wij graag met u in contact!
Stuur een korte brief met uw motivatie vóór D.V. 10 oktober 2024 naar onze: [email protected] t.a.v. scriba ouderling J.A. Pul.
Wilt u meer informatie?
Bel dan diaken J.C. van den Dikkenberg, 06-12886011.
De volledige functieprofielen vindt u in het andere tabblad van dit venster.
Het kostersteam van de gereformeerde gemeente in Opheusden bestaat naast de koster uit een aantal vrijwillige hulpkosters. In samenspraak met de koster wordt een rooster gemaakt waarmee de werkzaamheden worden verdeeld. De erediensten worden door hen begeleid. De koster houdt als eindverantwoordelijke bij binnenkomst en uitgaan van de kerk toezicht in de centrale hal van de kerk.
Voor alle in dit functieprofiel weergegeven werkzaamheden geldt dat de plaatsvervangend koster verantwoordelijk is bij afwezigheid van de koster. Indien de koster aanwezig is, fungeert de plaatsvervangend koster als hulpkoster ter ondersteuning van de koster. Deze functieomschrijving dient dan ook tegen deze achtergrond te worden bezien.
De functie van plaatsvervangend koster is primair gericht op het uitvoeren van alle noodzakelijke voorbereidingen waardoor de erediensten op een waardige wijze plaats kunnen vinden. De plaatsvervangend koster is hierbij, namens de gemeente, gastheer bij alle kerkelijke activiteiten. Als gastheer ontvangt de plaatsvervangend koster onze gasten en is hij een ambassadeur voor de kerk. De plaatsvervangend koster is het eerste aanspreekpunt bij alle voorkomende activiteiten in en rondom het kerkgebouw. Ook zorgt hij ervoor dat alles rondom de catechisaties, de verenigingsavonden en de overige activiteiten die op het kerkelijk erf plaatsvinden ordelijk verloopt.
Daarnaast heeft de plaatsvervangend koster een signalerende functie voor het handhaven van veiligheid, orde en netheid in en rondom het kerkgebouw. Bij de uitvoering van verschillende taken zijn vrijwilligers en hulpkosters betrokken. De plaatsvervangend koster draagt zorg voor de aansturing van hulpkosters en parkeerwachters.
Plaats binnen de kerkelijke gemeente
De plaatsvervangend koster vervult zijn taak onder directe leiding en verantwoordelijkheid van de koster. Op zijn beurt vervult de koster zijn taak onder directe leiding en verantwoordelijkheid van de kerkenraad. De kerkenraad heeft twee ambtsdragers aangewezen die als eerste en tweede contactpersoon optreden.
Belangrijkste taken van de plaatsvervangend koster bij afwezigheid van de koster
1. Het zonodig vooraf contact hebben met de predikant of met de ouderling die voorgaat om de nodige zaken af te stemmen. Dit kan de volgende zaken betreffen:
Opleiding(en)
In overleg wordt bepaald of het volgen van cursussen noodzakelijk is voor het goed kunnen uitvoeren van de taken.
Functieomschrijving hulpkoster
Het kostersteam van de gereformeerde gemeente in Opheusden bestaat naast de koster uit een aantal vrijwillige hulpkosters. In samenspraak met de koster wordt een rooster gemaakt waarmee de werkzaamheden worden verdeeld. De erediensten worden door hen begeleid. De koster houdt als eindverantwoordelijke bij binnenkomst en uitgaan van de kerk toezicht in de centrale hal van de kerk.
De functie van hulpkoster is primair gericht op het ondersteunen van de koster in zijn uitvoering van alle noodzakelijke voorbereidingen waardoor de erediensten op een waardige wijze plaats kunnen vinden. Ook zorgt de hulpkoster er in overleg met en bij afwezigheid van de koster voor dat alles rondom de catechisaties, de verenigingsavonden en de overige activiteiten die op het kerkelijk erf plaatsvinden ordelijk verloopt.
Samen met de koster heeft de hulpkoster een belangrijke signalerende functie voor het handhaven van veiligheid, orde en netheid in en rondom het kerkgebouw.
Plaats binnen de kerkelijke gemeente
De hulpkoster verricht de werkzaamheden onder directe leiding en verantwoordelijkheid van de koster. De koster vervult zijn taak onder directe leiding en verantwoordelijkheid van de kerkenraad. De kerkenraad heeft twee ambtsdragers aangewezen die als eerste en tweede contactpersoon optreden.
Belangrijkste taken
1. Het zorgdragen voor alle voorbereidingen die nodig zijn om de erediensten waardig te laten verlopen. Hierbij valt te denken aan:
2. Het faciliteren van de hulpverlening indien (medische) hulpverlening noodzakelijk De hulpverlening wordt gecoördineerd en verzorgd vanuit de BHV-werkgroep in samenwerking met de koster. Bij afwezigheid van de koster heeft de hulpkoster een faciliterende rol bij o.a. het inschakelen van de externe hulpdienst(en);
3. Het bij calamiteiten zorgdragen voor het adequaat uitvoeren van het calamiteitenplan in samenwerking met de BHV- In dit verband wordt vermeld dat er in het kerkgebouw en op het buitenterrein altijd sprake moet zijn van een veilige situatie en een goede bereikbaarheid van hulpdiensten. Ook de voorwaarden uit de gebruiksvergunning van de burgerlijke gemeente en het zoveel mogelijk parkeren op de toegestane terreinen rondom ons kerkgebouw moeten worden nageleefd en nagestreefd;
4. Het ondersteunen van de koster bij condoleances en (zonodig) begrafenissen.
Kerncompetenties
de mate waarin de betrokkene hart heeft voor het hulpkosterschap
de mate waarin de betrokkene afspraken nakomt en informatie vertrouwelijk behandelt
de mate waarin de betrokkene in staat is om een goede verstandhouding met mensen te bereiken en te behouden
de mate waarin de betrokkene zich aanpast aan gewijzigde omstandigheden
de mate waarin de betrokkene organiserend vermogen heeft
de mate waarin de betrokkene zich representatief opstelt
Overige gewenste competenties
de mate waarin de betrokkene nauwkeurig en zorgvuldig werkt
de mate waarin de betrokkene algemeen aanvaarde sociale en ethische normen handhaaft
de mate waarin de betrokkene in staat is om op een positieve manier met mensen samen te werken
de mate waarin de betrokkene zaken toevertrouwd kunnen worden
de mate waarin de betrokkene na overweging en/of overleg beslissingen neemt
de mate waarin de betrokkene zaken signaleert en er naar handelt en de mate waarin de betrokkene uit zichzelf zaken oppakt
de mate waarin de betrokkene diplomatiek te werk gaat en rekening houdt met belanghebbenden
Functie-eisen
Opleiding(en)
In overleg wordt bepaald of het volgen van cursussen noodzakelijk is voor het goed kunnen uitvoeren van de taken.